Jak to bude s profesionální pěstounskou péčí? Hledá se zájem!

Dnes byl odvolán z funkce Miloslav Macela, který je autorem novely zákona o sociálně-právní ochraně dětí, která měla dostat děti z ústavů do pěstounských rodin. Právě jeho novela přivedla do těžké finanční situace Klokánky, které se starají o děti v nouzi, ale především narazil na nezájem společnosti o profesionální pěstounskou péči. Podle novely by tak do pěstounských rodin měli od nového roku přijít všichni odebíraní kojenci. V čem je problém?

Miloslav MacelaMPSV

Jsem rád, že ředitel odboru rodiny MPSV Miloslav Macela, kterého odvolala ministryně Müllerová, se pustil do takové otázky, jako co s počtem dětí v ústavních zařízení. V současné době je ve všech ústavních zařízení (pod resortem MPSV, MŠMT i MZ) cca 21 až 22 000 dětí. Do tohohle počtu se řadí dětské domovy, výchovné a diagnostické ústavy, kojenecké ústavy, dětské domovy pro děti do 3 let či zařízení pro osoby se zdravotním postižením. Jen ve školských zařízení, tedy v dětských domovech,v diagnostických a výchovných ústavech je nyní okolo 7 000 až 7 500 dětí. 

Podle novely by od příštího roku měli všichni odebíraní kojenci jít k profesionálním pěstounům. Jak jsem se dočetl, ročně jich je 2 000 a víte, kolik je nyní dostupných pěstounských rodin? 70. Je tedy otázkou, kde se zjeví onen potřebný zájem společnosti, aby vzniklá novela vůbec mohla fungovat. 

Nabízím Vám rozhovor, který  jsem dělal s holčinou v rámci zjiťování, jak může pěstounská péče vypadat. Ve svých sedmnácti letech se dostala z pěstounké rodiny do dětského domova.

 http://www.zamecek.net/cs/clanky/rozhovory/redakce-1/redakce/zuzana-ingrova-premyslela-jsem-jak-se-deti-v-domovech-maji-ze/detail

I přesto, že novela má skutečně mezery a její cíle se jen s těží podaří splnit v tak krátkém časovém horizontu, věřím, že současná situace se do budoucna zlepší. Je to určitě běh na dlouho trať. Co si myslíte o profesionální pěstounské péči vy?

Přeji Vám hezké léto,

Lukáš Kotlár

Autor: Lukáš Kotlár | pondělí 1.7.2013 14:05 | karma článku: 9,38 | přečteno: 1419x
  • Další články autora
  • Počet článků 0
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 0x
Lukášovi je 22 let, studuje politologii a mezinárodní vztahy v Praze. Pracuje v PR agentuře jako PR Manažer. Věnuje se světu dětských domovů a integraci romské menšiny v Česku. Je držitelem zlatého ocenění vévody z Edinburghu. Také moderuje, cestuje a jeho motto zní: "Ten, kdo dokáže se své nevýhody udělat přednost, ten v životě vyhrál."

Seznam rubrik