Nesjednocený systém péče o ohrožené děti: děcáky prozatím pod MPSV nebudou

Reaguji na významnou událost, která se odehrála na adresu dětských domovů. Zdali se dnes jedná spíše o "zájem ředitelů" či jak se krásně říká "zájem dítěte", to mi dnes není jasné. Názory "odborníků" jsou opravdu k zamyšlení.

Velice vážně otevřela na meziresortní úrovni téma dětských domovů ministryně Michaela Marsková. Ta usiluje o sjednocení péče o ohrožené děti pod ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV). Není snad ani potřebné zmiňovat, že takový nápad už tu nějaký ten rok je. A ještě aby ne! Jako jediný stát v Evropě jsme nedokázali tento systém v post-socialistické době sjednotit. O ty nejmenší děti se stará ministerstvo zdravotnictví, dětské domovy mají pod sebou kraje (coby zřizovatelé), ale vše je pod hlavičkou ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT), avšak samotnou sociální činnost provádí MPSV a jejich OSPODy, což jsou Orgány sociálně-právní ochrany dětí, které jsou opatrovníkem dítěte v řízeních, jako je rozhodování o péči o děti, o výživném apod. Vyhledávají ohrožené děti, jsou zodpovědné za preventivní opatření v rodinách, zprostředkovávají náhradní rodinnou péči a vypracovávají pro soud posudky a doporučení. Jejich činnost je dle mého názoru skutečně klíčová, především v tom, aby se OSPODy staraly o to, aby děti do ústavní výchovy ani nemusely nastoupit...

Otázka sjednocení systému dětských domovů je velmi důležitá. Dokazuje to i skutečnost, že 4.11. mělo dojít k meziresortnímu podepsání memoranda o spolupráci, které příspěje ke sjednocení. Už 2.11. nám dokonce dorazila do časopisu Zámeček (médium pro dětské domovy) odpověď z MŠMT s vyjádřením, že došlo k uzavření memoranda. A ono nic! Ve středu 4.11. tedy jen proběhl brífink ministryně Marksové, které nezbývalo nic jiného než oznámit, že prozatím se nic nepodepisuje, že MŠMT z toho vycouvalo a musela jasně zdůraznit důvody, proč je sjednocení důležité a že se MPSV nevzdá pro současnou situaci něco udělat.

Celkově smutný dojem z toho všeho následně podtrhlo odpolední parlametní jednání sociálního výboru. Jako chovanec z dětského domova, který měl možnost si vše vyslechnout, musím říct, že takové nesmysly, které padají z úst "odborníků" stojí opravdu k zamyšlení. "V dětském domově jsou jenom problémové děti, neziskové organize (které dnes zpravidla suplují povinosti DD - poznámka k tomu) jsou údajně pouze černou dírou na finance, v dětských domovech pracují pouze vysoce kvalifikovaní pedagogové apod. Dále následovaly mýty brané jako důvody proti sjednocení navrhovaného systému.  Jak "odborný" tým se tomuto tématu na parlamentím jednání věnuje je skutečně hodné diskuzi. Je důležité, aby sociální výbor, který má klíčovou roli něco změnit něco k lepšímu nepodporoval ústavní výchovu na úkor náhradní a aby vycházel z reálné situace a z reality, která se v dětských domovech odehrává.

Z 90% jsou v dětských domovech děti z ekonomicko-sociálních důvodů, zbylých 10% vyjadřuje týrané a zneužívané děti. Je tedy logické, že záměr ministryně Marskové je především v posílení práce s ohroženými rodinami. Ročně na dětské domovy putuje 8 miliard korun. Půlka z toho putuje přimo do ústavů a jen 10% míří na prevenci s rodinami. V případě sjednocení by bylo možné preventivní služby posílit, takto MPSV tu kompetenci nemá. Je také důležité zmínit, že nejde o rušení dětských domovů - ty vždy byly, jsou a budou potřeba. Jen by se v některých případech měla změnit jejich role - na místo pobytu by měly poskytovat odborné služby. Přesto, že se sociální výbor shoduje s ministryní Marksovou na tom, že služby by měly dostat hlavně rodiny, aby se z nich děti nemusely odebírat - nepodporuje sjednocení ústavní výchovy a je proti změnám, které podle nich nemusí nutně vést k změne k lepšímu. Bohužel.

Zdálo by se tedy, jakoby se nyní zapomnělo na věhlasný "zájem dítěte" a je škoda, že návrh sjednocení systému o ohrožené děti nemá podporu u lidí, kteří jsou považováni za odborníky. Chápu, že ne všichni  ředitelé a kraje budou jásat, protože je zde strach ze změny a všichni si chtějí chránit svůj rybníček. Transformace dětských domovů je skutečně nutná, ať už například ve smyslu posilování prevence ohrožených rodin, což bez posílené kompetence MPSV prozatím není možné.

Děkuji za dočtení až sem! Děkuji také za lajky, sdílení, apod. a přeji HEZKÝ DEN!

 

 

Autor: Lukáš Kotlár | pondělí 16.11.2015 20:34 | karma článku: 15,90 | přečteno: 536x
  • Další články autora
  • Počet článků 0
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 0x
Lukášovi je 22 let, studuje politologii a mezinárodní vztahy v Praze. Pracuje v PR agentuře jako PR Manažer. Věnuje se světu dětských domovů a integraci romské menšiny v Česku. Je držitelem zlatého ocenění vévody z Edinburghu. Také moderuje, cestuje a jeho motto zní: "Ten, kdo dokáže se své nevýhody udělat přednost, ten v životě vyhrál."

Seznam rubrik