Diskuse

Co s dětskými domovy? Aneb z pohledu, o kterém se nemluví

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PH

petrhajek.bigbloger.lidovky.cz

29. 4. 2012 15:19
Nějak jsem v článku žádné řešení nenašel...

Píšete, že stát by měl nějak pracovat s rodinami. Jak? Jak přesvědčit ke změně někoho, kdo sám nechce? Násilím? A co by na to pak řekli všemožní humanisti?

V DD to asi není ideální... Ale kdyby se tam děti něčemu učily, jistě by to bylo fajn. Ale i když nejsem odborník na toto téma, dovolím si předpokládat, že v rámci moderních humanistických tezí se nechává volná výchova, hlavně je nenutit se něčemu naučit, když nechcou, hlavně je neomezovat vyžadováním nějakých norem a pravidel... To bude asi jeden z problémů.

0 0
možnosti
1

111

29. 4. 2012 13:19
DD

Mám v rodině příbuzného, vinou tíživé sociální situace se ocitl v sirotčinci, vyšel z něj těsně po II. sv. válce - vyučen řemeslu, plynule přešel do zaměstnání, založil rodinu - znám málo štastnejších párů - ,dostudoval SŠ. Není mnoho lidí, k nimž chovám větší úctu a respekt, lidí skromných , férových , pracovitých...Jeho "kolegové z domova", se bez výjimky rovněž standardním způsobem včlenili do společnosti -  kde je chyba, proč je dnes úspěšný absolvent DD bílou vránou?

5 0
možnosti
RM

milosrdná lež

2. 5. 2012 17:24
Re: DD

asi proto, že se tam děti mají po materiální stránce až příliš dobře a nezažijí, že se pro živobytí musí pracovat. Také je dnes mnohem těžší se uplatnit v "obyčejných" profesích a zároveň si najít byt. V reklamách vidí falešný svět ideálních rodinek a podle toho si představují svůj život, který se ale velmi záhy začne odvíjet zcela jiným směrem. Je mi jich velice líto a pro jejich dobro bych nasadila dril, práci a skromné prostředí. Samozřejmě nejlépe pro děti bude když se dostanou do rodin, ale tomu brání naše zákony.

0 0
možnosti
ZK

SID09

29. 4. 2012 11:23
A vy jste nějaký pohled předložil ?

Pouze podotknu, že před 40 lety děti vycházely z těchto domovů celkem připravené na život a bez větších problémů se také zařazovaly do života.

Posledních 20 let, co byla stoupla nebývalou měrou humanizace a ochrana lidských práv chovanců těchto ústavů, se automaticky razantně prohloubily problémy se zařazením těchto chovanců do života. ;-(!!

2 0
možnosti
LK

Ohyeah

29. 4. 2012 11:27
Re: A vy jste nějaký pohled předložil ?

Naprostý souhlas, jak píšu v textu, skutečně tomu tak je! Je smutné že i ústavní výchova jde tímhle směrem. Rv[>-]

0 0
možnosti