Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
ZB

Na svůj věk píšete velice erudovaně pane Kotlár. Klobouk dolů.

Souhlasím s Vámi, že Romským dětem je potřeba se věnovat od předškolního věku. Problém se zavedením Romského jazyka ve škole vidím pouze v jediném, pokud vím, tak donedávna neexistovala jeho písemná verze, t.j. gramatika je velice nová. Také , ale Vy to možná budete vědět líp než já, má Romský jazyk hodně dialektů, protože přejímá slova z většinového jazyka . Každopádně za zamyšlení to stojí. Romové jsou etnická menšina a jako takoví mají nárok na vzdělání v rodném jazyce . V ČR je spousta mudrlantů, kteří s tím nebudou souhlasit , ale to jen proto, že v mnohonárodnostním prostředí nikdy nežili a nevědí jaké to je.

0 2
možnosti
Foto

Já myslím, že je to skvělý nápad....romské děti budou mít své vyučování v romštině...a ostatní ridiče se zase nebudou bát své děti posílat do té normální. Jen nevím jestli právě toto autor velenápadu zamýšlel;-D

1 0
možnosti
PB

...... a toto sedí v parlamentu ?! (doboha, to je materiál)

0 0
možnosti
KD

K40a64r76e67l 96D61u62b

7. 5. 2014 20:58

V ČR se mluví česky, ve školách taky, a komu se to nelíbí, může táhnout o dům dál. Nikoho tu násilím nedržíme, ani nezvané hosty ze Slovenska a Balkánu.

4 0
možnosti
PH

No, kdyz uz ma TOP 09 takovy "bezva" napad, pak by si taky mela uvedomit, ze kdyz zacne vyclenovat jednu narodnostni mensinu z "obycejneho" vzdelavaciho procesu v ceskem jazyce, bude totez muset ucinit i pro ostatni mensiny, ktere po zavedeni tohoto opatreni budou pravem citit vlastni diskriminaci. To znamena, ze pote bude muset nasledovat vyuka vietnamskych deti ve vietnamstine, arabskych v arabstine, ruskych v rustine a tak dale. Toto opatreni je zcela lehce napadnutelne u mezinarodniho soudu jako uprednostnovani jedne a diskriminace ostatnich mensin v CR. To paaany aristokraty nenapadlo? Njn. Asi nosi mozek po kapsach, chudaci.

2 0
možnosti
Foto

Byla jednou jedna mateřská školka, do které chodily ve větším počtu romské děti, ale neuměly česky a nerozuměly. Romským rodičům se to nelíbilo a žádali romskou učitelku. Dostali ji. Děti se pak zcela logicky rozdělily na českou (větší) a romskou (menší) část. Romští rodiče ale měli pocit, že jsou jejich děti nějak vystrčeny z kolektivu, tvrdili něco o segregaci a protestovali. Nakonec po dlouhých debatách všichni došli k názoru, že jediné řešení, přijatelné pro romské rodiče i jejich děti je, aby se všichni ostatní (tj. ostatní děti i učitelky) naučili romsky a aby se ve školce mluvilo jen romsky.

Tím to celé padlo.

A to se fakt stalo...

8 0
možnosti
KD

K91a71r60e18l 29D24u93b

7. 5. 2014 19:44

Jak zní Pythagorova věta v cikánštině ?

2 0
možnosti
LB

Řeč je základem myšlení všeobecně, takže nejsem pro. I když tvrdit, že česky mluvící Rom bude "česky" uvažovat, je také nesmysl. Nicméně pokud cikánské děti zvládnou alespoň správný základ češtiny, mohli by mít o trochu větší šanci uplatnit se na trhu práce.

1 0
možnosti
AT

Od kdy je u nás úřední jazyk romština? Raděj dohlédnout aby rodiče neposílali děti místo do školy na čórku. Neomluvená absence- žádné přídavky, atd.

9 0
možnosti
Foto

Tohle si nevymyslela TOP, ale je to zakotveno, myslím, v Základní listině lidských práv. Mně se mnohem víc líbí postoj Putina k menšinám.

2 0
možnosti
  • Počet článků 0
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 0x
Lukášovi je 22 let, studuje politologii a mezinárodní vztahy v Praze. Pracuje v PR agentuře jako PR Manažer. Věnuje se světu dětských domovů a integraci romské menšiny v Česku. Je držitelem zlatého ocenění vévody z Edinburghu. Také moderuje, cestuje a jeho motto zní: "Ten, kdo dokáže se své nevýhody udělat přednost, ten v životě vyhrál."

Seznam rubrik