Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Výchova ano, ale dítě potřebuje hlavně lásku. Lásku někoho, kdo je po ruce pokaždé, když dítě potřebuje. Když zabrečí, když má hlad, když chce pomazlit ... Píšete výborně, jen - co zkusit trochu víc osobně? Karma.

0 0
možnosti
Foto

Myslím, že jste si odpověděl sám - není. Všechny vaše argumenty jsou překvapivě zralé a musím velmi ocenit způsob, jak o věci přemýšlíte. Velice vám přeji, ať se vám podaří překonat bariéry, které jste (nezaviněně) musel ve svém dětství překonávat.

0 0
možnosti
JC

Ono je to těžko pro zaměstnance, aby se citově angažoval ve své práci - v případě zaměstnanců DD aby si vytvářeli osobní vztah k dětem.

Hrozí jim dva vážné problémy:

1. syndrom vyhoření;

2. těžká citová deprivace při odchodu dětí s osobním vztahem z DD (ať již přemístění, nebo návrat do rodiny, nebo adopce, nebo dosažení věku...).

Zaměstnanec se brání tím, že se snaží pojímat svou práci skutečně jen jako práci a žádné osobní vztahy si nebudovat. Což je samozřejmě těžké.

Ovšem z pohledu potřeb dětí je to přímo průšvih, kolosální průšvih. Lidské mládě jako každé savčí mládě nutně ke svému vývoji potřebuje osobní citovou angažovanost toho, kdo o ně pečuje, jinak se jeho psychika vyvine deficitně.

3 0
možnosti
Foto

Vypadá to strašně komplikovaně, ale myslím si, že zase až tak moc komplikované to není. DD nejsou právě ideální zařízení, ale lepší zatím v této zemi nejsou. Bylo by nádherné, kdyby jejich zaměstnanci dokázali svým svěřencům nabídnout směr -  tedy zájem místo chladného profesního přístupu. A také víru, že skutečná láska existuje a je jen na nás, zda ji budeme vnímat. Já osobně jsem v DD nevyrostla, ale vztah mezi mnou a mým otcem byl dlouhodobě docela zvláštní, dodnes nevím, jestli "to" mezi námi byla láska, spíš v mém životě vždycky docela hodně chybělo, čemu bych v ideální podobě říkala otec. Život mi ale daroval mnoho přátel a tohle "vakuum" mi nahradili - muži i ženy. A také jsem se (nedostatkem "otce") naučila, co svým dětem dělat nechci. Jinými slovy - problém není v instituci, ani někde mimo nás. Budeme-li otevřeni lásce, přijde...

3 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS